måndag 21 januari 2008

Kavring - snabbt och gott!

Tänkte jag skulle dela med mig av detta suveräna recept på ett gott bröd som tar 10 min att röra ihop och sen in i ugnen 1 timma.

Till 2 stycken limpor behövs:

8 dl lättfil
½dl mörk sirap
2 msk brödkryddor (t ex. anis, fänkål kummin)
1 msk bikarbonat
1 msk salt
14 dl rågsikt (770gr)

1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
2. Smörj och mjöla 2 stycken (á 1½liter) bakformar.
3. Blanda alla ingredienser.
4. Sleva upp i formarna, strö över lite rågsikt och jämna till med fingrarna.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 1 timme. Låt sedan brödet svalna på galler.

Denna smet/deg blir lite lös, så därför uttrycket "sleva upp". Så enkelt och snabbt så man kan baka det ofta. Att halvera receptet till en limpa går alldeles utmärkt. Jag har också blandat olika mjölsorter och även haft i grovhackade valnötter. Solrosfrön och russin är andra alternativ.

Lycka till med baket!

Inga kommentarer: