måndag 21 januari 2008

Stekt Edamer & lingonsylt

Vi fick ganska mycket Juledamer över och ville göra något annat av den än att bara ha på macka. Jag tycker i och för sig att denna Juledamer är lite trist och "blek" i smaken men den skall enligt tradition pryda julbordet med sin runda röda form. Stekt eller friterad så blir den mycket god och smakrik och dess fasta lite "torra" konsistens gör att den passar utmärkt till att steka eller fritera.

Sagt och gjort, jag skar tjocka skivor (ca 1½cm) delade dem sen i halvmånar och doppade skivorna i uppvispat ägg och därefter i ströbröd som jag hade piffat upp med en nypa salt, svartpeppar och parikapulver. Stekte skivorna gyllenbruna i lite olivolja och en klick smör ca 2 min på varje sida. Serverade dessa med hemgjord rårörd lingonsylt. Smaskens!

En annan variant är att först bre skivorna med dijonsenap uteslut ägget men panera dem i ströbröd som är kryddat med svartpeppar och en nypa salt om man så vill. Den här varianten är jättegod till grillad biff, fläskfile eller kyckling. Eller varför inte bara en sallad till.

Tips: I frysen så har jag en plastbunke som alltid är redo för de ostkanter som jämt blir över, jag river osten direkt ner i bunken och har på så sätt alltid riven ost hemma till pizza, gratänger, såser m.m.

Har du några bra tips du vill dela med dig av så kan du väl skriva några rader om det.

Ha det så bra i denna snöfattiga januarimånad som liknar mer vår än vinter, i varje fall här i stockholmstrakten.

Kavring - snabbt och gott!

Tänkte jag skulle dela med mig av detta suveräna recept på ett gott bröd som tar 10 min att röra ihop och sen in i ugnen 1 timma.

Till 2 stycken limpor behövs:

8 dl lättfil
½dl mörk sirap
2 msk brödkryddor (t ex. anis, fänkål kummin)
1 msk bikarbonat
1 msk salt
14 dl rågsikt (770gr)

1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
2. Smörj och mjöla 2 stycken (á 1½liter) bakformar.
3. Blanda alla ingredienser.
4. Sleva upp i formarna, strö över lite rågsikt och jämna till med fingrarna.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 1 timme. Låt sedan brödet svalna på galler.

Denna smet/deg blir lite lös, så därför uttrycket "sleva upp". Så enkelt och snabbt så man kan baka det ofta. Att halvera receptet till en limpa går alldeles utmärkt. Jag har också blandat olika mjölsorter och även haft i grovhackade valnötter. Solrosfrön och russin är andra alternativ.

Lycka till med baket!