onsdag 30 januari 2008

Glödbröd eller "Stekpannebröd/Tunnbröd"

Tänk att ett så snabbakat bröd kan smaka så gott!

Jag gör dem i en liten panna ca 15cm i diameter. Och denna degsats ger 6 små tunnbröd.

2½ dl Vetemjöl
½ tsk Salt
1 tsk Bakpulver
1 krm Hjortronsalt (kan uteslutas)
1 msk Socker
1 dl Kallt vatten


Blanda allt i en skål. Lägg sedan degen på bakbordet och knåda den slät ett par minuter.

Hetta upp en stekpanna (helst en non-stick). Under tiden dela upp degen i sex lika stora bitar. Kavla ut till små "pannkakor" helst med en kruskavel och stek dem utan fett ca 1 min på varje sida.

Jättegoda varma med smör. Eller som korvbröd. Jag lägger dem i en plastpåse innan de helt kallnat och då håller dom sig mjuka och fina till nästa dag.


Förutom att de är så goda det är kul när det går så snabbt, finns inget bröd hemma så är detta det snabbare att göra än att åka/gå till butiken och köpa. Låt Er väl smaka!!

tisdag 22 januari 2008

Champinjonfyllda tomater, 80-talsklassiker...

... 80-talet vilka minnen, axelvaddar (ju större desto bättre), stora färgglada örhängen & knasiga frisyrer som gärna hade blekts och färgats i flera olika nyanser, smala midjor med breda skärp och på fötterna pumps eller stövlar med superspetsig tå och sylvassa höga klackar oavsett vinter eller sommar så gick man i dessa "fotkläder". Ett under att man inte halkade och bröt benen av sig. Hela ens siluett & form var som ett enda stort V.

Mitt i allt detta när jag minns tillbaka så minns jag just dessa fyllda tomater, känner både smak & doft av dem, lustigt men så är det. En förrätt som jag inte gjort på länge men som jag gärna delar med mig av till den som vill prova. Synd att den glömts bort.

Till fyra personer behövs;
4 tomater (gärna kvist för de är lite större)
4-6 färska små champinjoner
1 liten vitlöksklyfta
Persilja (ca 1 dl ohackad)
½ dl riven god ost
1 brk champinjoncreme
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader

Skär av en "hatt" på tomaterna och spar dessa. Gräv ut mellanväggar och kärnor och kasta det. Finhacka champinjoner, vitlök och persilja och blanda detta i en skål med den rivna osten och champinjoncremen. Smaka av med salt och peppar och fyll tomaterna med röran och lägg på "hatten". Ställ tomater på en ugnsfast form och in i ugnen i ca 15-20 min. Gott med rostat bröd som skär i stavar för den som vill doppa brödstavaran i tomaterna.

Om det blir röra över, (beroende på hur stora tomaterna var) så går den bra att frysa. Gott att använda till en ostgratinerad macka. Har även använt denna röra till ugnsfisk. Helst flundrafileér, bre röran på fileérna vik ihop (börsar), salta och peppra fisken lätt, lättvispa grädde och klicka över fisk-"börsarna" . Gratinera i ugn 200 grader i ca 20 min. Vid servering lägg en tsk med svart kaviar på varje fisk-börs. Serveras med ris och sallad. Ljuvligt gott även denna rätt. Bon apetit!!

måndag 21 januari 2008

Stekt Edamer & lingonsylt

Vi fick ganska mycket Juledamer över och ville göra något annat av den än att bara ha på macka. Jag tycker i och för sig att denna Juledamer är lite trist och "blek" i smaken men den skall enligt tradition pryda julbordet med sin runda röda form. Stekt eller friterad så blir den mycket god och smakrik och dess fasta lite "torra" konsistens gör att den passar utmärkt till att steka eller fritera.

Sagt och gjort, jag skar tjocka skivor (ca 1½cm) delade dem sen i halvmånar och doppade skivorna i uppvispat ägg och därefter i ströbröd som jag hade piffat upp med en nypa salt, svartpeppar och parikapulver. Stekte skivorna gyllenbruna i lite olivolja och en klick smör ca 2 min på varje sida. Serverade dessa med hemgjord rårörd lingonsylt. Smaskens!

En annan variant är att först bre skivorna med dijonsenap uteslut ägget men panera dem i ströbröd som är kryddat med svartpeppar och en nypa salt om man så vill. Den här varianten är jättegod till grillad biff, fläskfile eller kyckling. Eller varför inte bara en sallad till.

Tips: I frysen så har jag en plastbunke som alltid är redo för de ostkanter som jämt blir över, jag river osten direkt ner i bunken och har på så sätt alltid riven ost hemma till pizza, gratänger, såser m.m.

Har du några bra tips du vill dela med dig av så kan du väl skriva några rader om det.

Ha det så bra i denna snöfattiga januarimånad som liknar mer vår än vinter, i varje fall här i stockholmstrakten.

Kavring - snabbt och gott!

Tänkte jag skulle dela med mig av detta suveräna recept på ett gott bröd som tar 10 min att röra ihop och sen in i ugnen 1 timma.

Till 2 stycken limpor behövs:

8 dl lättfil
½dl mörk sirap
2 msk brödkryddor (t ex. anis, fänkål kummin)
1 msk bikarbonat
1 msk salt
14 dl rågsikt (770gr)

1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
2. Smörj och mjöla 2 stycken (á 1½liter) bakformar.
3. Blanda alla ingredienser.
4. Sleva upp i formarna, strö över lite rågsikt och jämna till med fingrarna.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 1 timme. Låt sedan brödet svalna på galler.

Denna smet/deg blir lite lös, så därför uttrycket "sleva upp". Så enkelt och snabbt så man kan baka det ofta. Att halvera receptet till en limpa går alldeles utmärkt. Jag har också blandat olika mjölsorter och även haft i grovhackade valnötter. Solrosfrön och russin är andra alternativ.

Lycka till med baket!

torsdag 17 januari 2008

Hej & välkommen till min blogg. Jag...

...har precis konstruerat min bloggsida efter konstens alla regler, lite knepigt men det blev ganska bra till slut och nu skriver jag mitt första inlägg.

Här på "min lilla hörna" vill jag både ge och få recept, tips, råd och allt annat skoj som har med mat & bak att göra. Jag återkommer med ett bra brödrecept som till och med den okunnigaste inom köksregionen klarar av. Ha en trevlig fortsatt kväll!